8 months ago

tempat pembuatan gerobak di bandung Slip upah ni, wajiblah buat yang terbaru karena bank nak lihat upah ang latest agar bank suka nak duga. Kadang2 kita ni yang nak meminjam, tetap mengambil gampang mengenai slip upah. Ada yang buat tidak jelas, ada yang e-mail 1 hari 1 payslip, ini akan melambatkan proses loan. Jika e-mail @ scan @ fotostat, jangan sampai buat cincai sampai tidak jelas karena sulit bank nak submit. Kita buat buat sama2 senang
3) 3 bulan bank pernyataan terbaru (akaun upah masuk)

Jika bisa bank pernyataan ni buat lah yang terunggul, yakinkan ianya sama dengan payslip, berarti jumlahnya serta tarikh ialah sama. Saat ini dah mutakhir karena ada online banking. Tolong up-date kan diri agar ada online banking karena jika emergency, suka amnbil jer dari online banking pernyataan. Bank nak lihat jumlahnya net pay di payslip ialah sama juga dengan bank pernyataan. Elakkan lah dari edit2 bank statement…tak elok buat jenis tu ye. (CIMB punye e-statement 60 hari je,so saya sangat terpaksa walk-in bank untuk dptkan 3bulan punye pernyataan)
4) Latest EPF pernyataan 2015

Kesukaannya yang bekerja selalunya ada EPF contribution, so print lah LATEST EPF pernyataan ye, janganlah buat yang 2014 atau yang tahun terlepas. Semua dokumen2 yang nak submit ke bank yakinkan semuanya yang terkini
5) EA Form/Tax Declaration/Tax payment receipt

Jika yang berkerja tu selalunya ada EA form, jika yang blom wajar bayar penghasilan tax tu, tidak payah siapkan EA form
6) Employment letter/confirmation letter

Yang ni selalunya kita memang peminjam mengambil sepele serta sentiasa tidak kisah…surat ini sebetulnya terpenting untuk bank sahkan & call employer,walaupon bank tidak call employer tetapi just attached sekali agar suka bank banker nak penuhkan application form serta buat recommendation. Jika kita dah tau nak apply loan, apply awal2 surat ni gerobak kayu bandung pada HR atau majikan..janganlah bertangguh2. Lagi satu buat employment letter yang terbaru,janganlah buat letter ni bertarikh 2010 atau bertahun waktu lalu, kene usaha keras sikit buat untuk yang terbaik
7) Foto of the properti purchase

Saat ini ni umumnya bank nak kan foto properti so sila mengambil gambar properti, jika sulit begitu, mintak jer pada agent anda buat, suka jer. Ini kene kerjer keras sikit yer sahabat2. jika bisa jgn panasi punggung kat rumah, rajin2 pergi tgk hartanah yg nk di beli, jgn menyesal pulak nnti jika da beli tidak sama mcm dlm gamba yg agen buat (yela agen harus bg gamba tempat yg cantik2 je)
8) Foto of office ( if kerja company Sdn Bhd)

Jika yang kerja company SDN BHD, make sure mengambil gambar company-signboard, workplace, surrounding ruang. Ini pon janganlah malas2 ye boss, please tolong banker untuk percepatkan proses loan. Sama2 senang
9) Copy geran/title/principal snp/booking receipt

INI SANGAT PENTING….sila yakinkan anda mohon dari ejen hartanah anda 1 salinan land search @ copy title karena bank nak lihat bukti samada properti ni bisa finance atau pon tidak bisa. Suka jer ni, pergi petinggi tanah serta buat land search. Dalam copy title ni, semua detil ada, jika Bertanya agen, agent akan cakap lawyer yang buat…sebenarnya sebelum jual, kene yakinkan semua ada agar menyenangkan konsumen.

Jika bayar booking pada agent, mohon salinan booking receipt. Jika detil lagi, mohon 1 salinan principal SNP…atau jika hebat lagi, mohon draft snp lagi senang
10) Supporting documents to dukungan the loan size

Ini dokumen benar-benar sangat terpenting, karena kadang2 peminjam ni dah tau dah yang loan nya tidak, terlepas, then jika bank mintak dokumen untuk dukungan loan, macam2 la argumen.tp sebetulnya, buat saja apakah yang bank mohon kerana banker nak mmbantu, memang lulus @ reject bukan banker yang tetapkan tetapi karenanya ada effort dari peminjam, suka nak rekemen. Jika kita kerja sama pada peminjam serta banker, memang suka kerja nya
(jenis kes saya, banker mintak master certificate,tidak tentu mengapa tp mungkin menjadi salah-satu langkah nk rekemen kat approval dept)

Ada pelbagai langkah untuk memperoleh maklumat mengenai utang perumahan. Anda bisa memperoleh maklumat itu dibanding institusi perbankan atau sumber lainnya seperti akhbar, majalah serta Internet. Kira-kira ada maklumat yang kurang jelas, temukan penerangan dibanding institusi perbankan anda Banding type utang yang di tawarkan tiap-tiap institusi perbankan buat pastikan pilihan anda bersesuaian dengan kepentingan kewangan anda.

Anda mesti memberikan lebih perhatian pada perkara-perkara tersebut:

Kadar

Ketahui kandungan serta tempoh penawaran. Cermat penawaran yang dikasihkan secara detail, serta janganlah cuma tertarik dengan kandungan manfaat permulaan. Kadang-kala, kandungan manfaat yang dipakai akan bertambah di hari esok meskipun kandungan manfaat permulaan rendah.

Yakinkan sama ada kandungan itu ialah kandungan sama rata atau kandungan beralih. Buat kandungan beralih, manfaat yang dipakai akan berjalan selari dengan pergantian pada kandungan berian utang azas. Oleh itu, kenal tentu sama ada anda dapat jasa ganti kulit sofa bandung untuk membayar balik utang meskipun kandungan manfaat yang dipakai bertambah atau alami penurunan. Anda juga dinasihatkan untuk kenal tentu sama ada anda bisa membayar balik utang dengan satu jumlahnya ansuran masih. Walaupun begitu, tempoh utang anda bisa jadi makin panjang atau pendek berdasar pada gerakan kandungan manfaat.

← berapa cicilan apartemen di kota besar? simulasi menghitung KPR dan cicilan KPR →